|
PROGRAM ADI: Sağlık Kurumları İşletmeciliği PUAN TÜRÜ: Temel Yeterlilik Testi Puanı STAJ TERCİHİ: Zorunlu MEZUNİYET KOŞULLARI: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF ve FD notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz. PROGRAM SORUMLUSU: Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan YÜKSEL |
PROGRAM HAKKINDA
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı, sağlık işletmelerinin idari ve yönetsel süreçlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünü yetiştiren mesleki bir önlisans programıdır.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği programın amacı, hem işletmecilik bilgisine, hem de hastane yönetimi bilgisine sahip nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırmaktır. Ülkemizde hızla büyüyen sağlık sektörü; iletişimi güçlü, organizasyon ve koordinasyon yeteneğine sahip, yabancı dil bilen, sağlık sektörüne özgü bilgi ve beceriye, tıbbi dokümantasyon, tıbbi terminoloji ve otomasyon sistemleri bilgisine sahip insan kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Aynı zamanda sağlık kurumlarının özelleştirilmesi veya resmi kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinim de giderek artmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı, ihtiyaç duyulan insan kaynağını gerek teorik gerekse pratik alandaki eğitim uygulamaları ile hazırlamaktadır.
MİSYON
Sağlık hizmetleri alanındaki güncel gelişmeleri takip eden, multi disiplinler bir yaklaşımla sorunlara çözüm üretebilen ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler yetiştirmek,
Teknolojideki değişimlere ve sağlık sektöründeki beklentilere uygun, önlisans düzeyinde nitelikli sağlık kurumları işletmeciliği eğitimi sunmak ve etik değerlere bağlı, kaliteli sağlık hizmeti sunumunu destekleyen, sosyal yönden güçlü, sorgulayıcı profesyoneller yetiştirmek,
Paydaşlarla etkin işbirliği içerisinde, topluma hizmet eden ve ülkenin bilgi birikimine katkı sunabilen, lisans programlarına geçiş yapabilecek öğrenciler yetiştirmek, bu doğrultuda projeler ve uygulamalı eğitim modeli ile sağlık kurumları işletmeciliği alanına katkı sağlamaktır.
VİZYON
Sağlık sektöründe yenilikçi, sürdürülebilir ve insan odaklı yönetim yaklaşımlarını benimseyen, sağlık hizmetlerinin diğer organizasyonlardan farklılıklarını özümsemiş, Türk sağlık sisteminin yönetsel gelişimine katkı sunabilecek sağlık çalışanları yetiştirmek,
Sağlık kurumları işletmeciliği eğitiminde tercih edilen bir eğitim programı olmak, uygulamalı eğitim modeli ile sağlık sektörüne nitelikli, entellektüel bakış açısı ve girişimcilik ruhuna sahip, çevreye duyarlı ve deneyim sahibi profesyoneller kazandırmaktır.
PROGRAMIN DERS İÇERİKLERİ
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı Ders İçerikleri İçin Tıklayınız
PROGRAMIN EĞİTİM AMAÇLARI
PEA1: Sağlık kuruluşlarında, etkin bir şekilde çalışabilir.
PEA2: Sağlık sektöründe değişime uyum sağlayan yenilikçi ve girişimci uzmanlar olarak görev yapabilir.
PEA3: Mesleki düzeyde edindiği bilgiyi iş ve eğitim hayatında kullanabilir.
PEA4: Etik ilkelere bağlı çalışarak sağlık kurumlarında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlayabilir.
PROGRAMIN HEDEFLERİ
PH1. Öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimini teşvik etmek,
PH2. Sağlık sektöründeki dijital dönüşüme uyum sağlayabilecek donanımlı bireyler yetiştirmek,
PH3. Uygulamalı eğitim ile derslerdeki kazanımları kullanabilme bilgisi ve becerisi kazandırmak.
PROGRAM PERFORMANS ANAHTAR GÖSTERGELERİ
PAPG1. Akademik Başarı ve Öğrenci Performansı (Mezuniyet Oranı, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)
PAPG2. İstihdam (Mezun İstihdam Oranı, İşe Başlama Süresi, Mezun Olunan Alanda Çalışma Oranı)
PAPG3. Programın Kalitesi (Öğrenci Memnuniyeti, Mezun Memnuniyeti)
PAPG4. Araştırma ve Geliştirme (Öğretim elemanı/ Öğrenci proje, bilimsel araştırma sayısı)
İSTİHDAM OLANAKLARI
Sağlık sektöründeki gelişmeler ve yenilikler ile birlikte son yıllarda özel hastanelerin, rehabilitasyon merkezlerinin, diyaliz merkezlerinin, branş / özel dal hastanelerinin (göz, diş, kalp vb.) sayılarının artması gerek ülke boyutunda gerekse yerel boyutta iktisadi kalkınmaya katkı yapmaktadır. Son yıllara kadar sadece devlet tarafından verilen sağlık hizmetinin özerkleşmesi ve özelleşmesi; sağlık sektörünün turizmle birlikte en fazla iktisadi değer oluşturan ve çarpan etkisi sağlayan sektör olmasına yol açmıştır. Bu katkı sadece ülke sınırları içinde olmayıp aynı zamanda sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen turist ve tedavi amaçlı hastaların sağladığı döviz girdisi önemli bir iktisadi değer haline gelmiştir. Dolayısı ile mezunlarımızın çalışma alanları oldukça geniştir.
Mezunlarımız hastaneler başta olmak üzere ilgili laboratuarlar, ilaç firmaları, ilaç depoları, tıbbi malzeme üreten kuruluşlar gibi tüm sağlık sektöründe iş imkanı bulabilmektedirler.
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS BÖLÜMLERİ
- Sağlık Yönetimi
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- İşletme
- Sosyal Hizmet
- Uluslararası İşletme Yönetimi
DANIŞMANLIK GÜN VE SAATLERİ
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan YÜKSEL Çarşamba 08:30-09:30
Öğr. Gör. Dr. Mustafa DEMİRALAY Pazartesi 11:10-12:10
Öğr. Gör. Dr. Emin KAYA Çarşamba 14:45-15:45
Öğr. Gör. Bayram BAYRAKCI Çarşamba 09:00-11:00
Öğr. Gör. Tamer TOKGÖZ Çarşamba 09:00-11:00
Öğr. Gör. F. Çiğdem ZENCİRCİ Perşembe 14:30-17:15