Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini ödeyerek kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Öğrenciler ders kaydını internet aracılığı ile yenileyebilirler. Öğrenciler kayıt yenileme işleminin tümünden sorumlu olup, kayıtlarını kendileri yenilemek zorundadırlar. Sabah Katkı Payını ödeyen öğrenciler öğleden sonra, öğleden sonra ödeyen öğrenciler ise ertesi gün sabah kayıtlarını internet aracılığı ile yapabilirler.

Süresi içerisinde kaydını yaptıramayan öğrencilerin mazeretine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, ekle/sil haftasında tamamlanır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenci kayıt yaptırmadığı yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.

İkinci öğretim öğrencilerinden öğrenim ücretlerinin birinci taksitini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini ödemeyen öğrencilere ise 1 (bir) aylık ek süre tanınır. Bu süre içerisinde de öğrenim ücretlerini kanuni faizi ile birlikte ödemeyen öğrencinin üniversiteden kaydı silinir.

Eğitim-Öğretimin başlamasından sonraki üçüncü haftaya ekle/sil haftası denir. Öğrenci ekle/sil haftasında danışmanının onayı ile yeni dersler alabilir, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç, diğer dersleri bırakabilir. Ekle/sil haftasından sonra hiçbir şekilde ders değişikliği yapılamaz.

Mazeretiniz sebebi ile (sağlık, ekonomik, ailevi v.b.) eğitiminize bir süre ara vermeniz gerekiyor ise bunu bir dilekçe ve ekli belgelerle ilgili Fakülte Dekanlıklarına ,Yüksekokul Müdürlüklerine dönemin başlamasından itibaren 15 gün içinde başvurmanız gerekir. Bir defada en az bir, en çok iki yarıyıl izin verilebilir. İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmaz. Fakülte / Yüksek Okul uygun gördüğü taktirde eğitim ücretinin yanı sıra ödenmesi koşulu ile kaydınız dondurulabilir. Bu süre içinde öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Öğrencinin yazılı başvurusu ve kendi isteği ile ayrılmak istemesi durumunda fakülte / yüksek okul yönetim kurulu kararı ile öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. İlişiği kesilen öğrenci kendi öğrenci işlerinden alacağı bir ilişik kesme formunu ilgili yerlere imzalattıktan sonra kimlik ve pasosunu teslim etmesi gerekmektedir.

Yeni yönetmeliğe göre GNO'nuz 2.50'nin üzerinde ise, danışmanınızın önerisi, Bölüm Başkanınızın onayı ile almakta olduğunuz derslerle birlikte 36 ders saatini geçmeyecek şekilde üstten ders alabilirsiniz.

Hazırlık eğitimi öngören ve eğitimlerini yabancı dille yürüten programlara kaydolan öğrenciler için her eğitim-öğretim yılı başında bir yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eğitim-öğretim başlamadan önce yapılır. Bu sınavda mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden 70 başarı notu alan öğrenciler ile KPDS ve ÜDS sınavlarından 60 başarı notu sağlayan öğrenciler ve Uluslar arası geçerliliği YÖK tarafından kabul edilen TOEFL ve/veya IELTS sınavlarından en az 60 eşdeğer puan alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf sayılır.

Hazırlık sınıfında iki yıl üst üste başarısız olan veya devamsızlıktan kalanların Türkçe eğitim-öğretim yapılan bölüm veya programların birinci sınıflarına kayıtları yapılır, ancak bu öğrenciler öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar yabancı dil yeterlik sınavını başarmak zorundadır.

Bununla birlikte, derslere devam eden, ancak başarısız olan öğrenciler; açılması halinde yaz okulu öğretimine katılabilir.

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı kayıt işleminden sonra doğrudan öğrencilerin askerlik tecil işlemlerini yapmaktadır.

Kayıt yenilemek için ilk önce katkı payını ödemeniz gerekir.

GNO, Genel Not Ortalaması : Öğrencinin üniversiteye girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu bölümün veya programın ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

DNO, Dönem Not Ortalaması: Öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır.

SDNO, Son Dönem Not Ortalaması: Öğrencinin tekrar ettiği derslerinden elde ettiği yeni notların yansıması sonucu elde edilen yeni dönem not ortalaması.

Genel not ortalaması (GNO) 2.00 nin üstünde olan bir ogrenci icin DC ve DD notlarının geçer not sayılmasıdır.

Bir öğrenci önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde bulunduğu yarıyılda 36 saati aşmayacak şekilde danışmanın önerisi ve Bölüm Başkanının onayı ile üst yarıyıldan ders alabilir.

Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlara girerek Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde eşdeğer bir birimin birinci sınıfına kesin kaydını yaptıran öğrencilerin, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde Bölüm Başkanlığına veya Dekanlığa başvurmaları halinde, ilgili bölüm/program intibak komisyon görüşleri dikkate alınarak fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile ders ve yıl intibakları yapılır. Bu durumda olan öğrenciler, yeni okuyacakları derslere denk olan ve önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar (ortak zorunlu ve seçmeli dersler hariç) üst yarıyıldan ders alabilirler.

Her eğitim-öğretim yılı başında Hazırlık eğitimi öngörülmeyen ve eğitimlerini Türkçe olarak yürüten programlara kayıtlı öğrenciler için yabancı dil 1 ve yabancı dil 2 derslerinden muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar eğitim-öğretimin başlamasından itibaren ilk iki hafta içinde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılır. Bu sınavda 70 başarı notu alan öğrenciler yabancı dil derslerinden muaf sayılır.

Sınavlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
SDÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu
Telefon :+90 246 2113501
Fax: +90 246 211 34 92
E-Posta: ydyo@sdu.edu.t

Her eğitim-öğretim yılı başında yeni kaydolan öğrencilere Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Muafiyet sınavı uygulanır. Enformatik bölümü tarafından eğitim-öğretimin başlamasından itibaren iki hafta içinde yapılan bu sınavlardan 70 başarı notu alan öğrenciler bu dersten muaf sayılır.

Hazırlık eğitimi öngören ve eğitimlerini yabancı dille yürüten programlara kaydolan öğrenciler için her eğitim-öğretim yılı başında bir yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eğitim-öğretim başlamadan önce yapılır. Bu sınavda 70 başarı notu alan öğrenciler ile KPDS ve ÜDS sınavlarından 60 başarı notu sağlayan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf sayılır.

Bir dersin Final sınavına girebilmek için;


a) Kayıt yenilemek,
b) Teorik dersin en az % 70'ine devam etmek,
c) Dersin varsa uygulama ve laboratuarının en az % 80'ine devam etmek ve başarılı olmak,
ç) Yarıyıl/yıl içinde yapılan arasınavlara(vize) katılmak gerekir.

Mazereti nedeniyle ara sınava katılamayan öğrenciler son sınav tarihinden itibaren bir hafta içerisinde dekanlık/yüksekokul müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Sağlık nedeniyle alınan raporlarının;
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanelerinin, ilgili uzmanlık alanındaki alınmış raporlarla; zorunlu durumlarda herhangi bir resmi sağlık kurumundan alınacak sağlık kurulu raporları ile belgelendirilmesi gerekir.
Mazeret sınav hakkı tanınan öğrenciler ara sınav haklarını aynı yarıyıl/yıl içinde; yarıyıl/yıl sonu sınav haklarını ise akademik takvimde gösterilen süre içerisinde dekanlık/yüksekokul müdürlüğünce belirlenen gün, yer ve saatte kullanırlar.

Öğrenciler maddi hata itirazı için sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde fakülte dekanlığına/ yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilirler. Fakülte/yüksekokul yönetim kurulunca sınav kağıtlarında maddi bir hata belirlenirse, bu hata ilgili öğretim elemanının ve bölüm başkanının da görüşü alınarak düzeltilir.

Başarılı öğrenci : GNO’su en az 2.00 olan ve (FF), (FD), (NA) ve (K) notu olmayan öğrenci başarılı sayılır.
Başarısız öğrenci :GNO'SU 2.00'nin altında olan öğrenci başarısız sayılır.

Isparta Uygulamalı Biilimler Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin "Öğrenciler not yükseltme amacıyla, 14 üncü maddedeki esaslar çerçevesinde lisans ve önlisans öğrenimi süresince aldıkları ve başarılı oldukları dersleri de kayıt yaptırmak koşulu ile verildiği yarıyılda tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derste, önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir." hükmü uyarınca öğrenci ortalamasını yükseltmek amacıyla ders tekrarı yapabilir.

Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için yasal süre içinde devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamaları zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

Bağlı olduğunuz Fakülte / Yüksek okulun öğrenci işlerine müracaat etmek sureti ile ilişik kesme belgesi alıp, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sağlık Spor Kültür Daire Başkanlığına onaylatmanız gerekmektedir.Bu formla birlikte, öğrenci kimliğinizi öğrenim görmekte olduğunuz Fakülte / Yüksekokul öğrenci işlerine teslim etmek suretiyle geçici mezuniyet belgenizi alabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra Üniversite diplomanız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma servisi tarafından basılacaktır.
Diplomanızın hazır olup olmadığını 0 246 2111931 numaralı telefondan öğrenebilirsiniz.

Lisans öğrenimine devam eden bir öğrenciye, ilk dört yarıyılın veya ilk iki yılın bütün derslerinden başarılı olması ve GNO?sının en az 2.00 olması kaydıyla, öğrenimini tamamlayamaması halinde üniversite ile ilişiği kesilerek ünvansız ön lisans diploması verilebilir.

Diploma, sertifika ve uzmanlık belgesini kaybedenlere kaybedilen belge yerine geçecek bir belge düzenlenir. Diplomanın aslı ikinci kez verilmez. Bu belgeleri kaybedenler Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat edip, İstanbul, Ankara, İzmir'de yayınlanan ülke kapsamındaki bir gazetede üç gün ara ile iki defa yayınlatmak üzere (Kayıp Diploma) kayıp ilanı vermelidir. Bu ilanda belgenin türü,nereden alındığı, numarası, mezuniyet yılı, dönemi, kaybedildiğinden hükmü kalmamıştır yazılır. Diplomayı kaybeden kişi iki kez yayınlanan gazetelerin birer suretlerini dilekçesine ekleyerek bağlı olduğu fakülte / yüksek okul öğrenci işlerine müracaat etmelidir. Böylece kendisine diploma yerine geçen bir belge verilir.

İlk önce yerel bir gazeteye kimliğinizi kaybettiğinize dair bir zayi ilanı vermeniz gerekir. Gazetede çıkan zayi ilanı ile birlikte 1 adet fotoğrafla öğrenim görmekte olduğunuz Fakülte / Yüksekokul öğrenci işlerine başvurmak suretiyle öğrenci kimliğinizi ile yeniden çıkartabilirsiniz.

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın web anasayfasından öğrenebilirsiniz.

Bir öğrencinin başka bir üniversiteden Üniversitemize yatay geçiş yapabilmesi için;
a) Aldığı tüm derslerinin başarılı olması,
b) Herhangi bir disiplin cezası almamış olması gerekir.
Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler;
a) ÖSYM Sonuç Belgesi
b) Transkript Belgesi
c) Disiplin Cezası Almadığına dair yazı..

Ayrıca Üniversitemizde bölümler arası yatay geçiş de yapılabilmektedir.

En erken 3. ve en geç 5. yarıyıl öğrencisi iseniz, hiç başarısız dersiniz yoksa ve GNO'nuz 3.00 ve üzeri ise ayrıca ÖSS puanınız yerleştirildiğiniz yıl çift anadal yapmayı düşündüğünüz programın puanından daha yüksek ya da eşit ise çift anadal yapabilirsiniz.

Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ve çift anadal programını en az 2.00 ortalama ile tamamlayan öğrenciye ikinci anadal lisans diploması verilir.İkinci anadal lisan diploması haklarından da yararlanmanızı sağlar.

Anadal lisans programının en erken 3. en geç 6. yarıyıl başında olmak.GNO'nun 2.50 ve üzeri olması.

Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ve yandal programını en az 2.00 ortalama ile tamamlayan öğrenciye yandal sertifikası verilir.Bu sertifika diploma yerine geçmez.Bu sertifika ilgi duyduğunuz bir alanla ilgili belli sayıda kredili ders alarak başarılı olduğunuz anlamını taşır.

Aynı anda birden fazla çift anadal programına ya da hem bir çift anadal hem de bir yan dal programına kayıt yaptırılamaz.Ancak kendi isteğiniz ile kayıtlı olduğunuz yandal/çift anadal programında kayıt sildirerek bir diğer programa başvurabilirsiniz.

2547 Sayılı Kanunu’nun 44 üncü maddesinde öngörülen eğitim-öğretim süreleri, iki yıllık ön lisans öğrencileri için dört, dört yıllık lisans öğrencileri için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır.

Azami öğrenim süresi sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarı yıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarı yıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı) ; üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.